ÍzFutár

A cárok eledele, a Stroganoff

2017. december 04. 20:15 - Huszár Olimpia

 

Az előző bejegyzésemben ( http://izzhuszar.blog.hu/2017/12/02/az_orosz_ceklaleves_avagy_a_borscs ) a különleges orosz konyhát mutattam be és azon belül a borscsot, ami egy igazi orosz céklaleves. Viszont, hogy az orosz menüt kiegészítsem, bemutatok egy főételt is. Ez pedig a stroganoff- bélszín.

A Stroganoff-bélszín egy orosz grófi családról kapta a nevét, de francia szakács a megalkotója. Bár az éttermekben csiperkéből készítik, eredetileg vargányát használtak hozzá.A Stroganoff-bélszín másik fontos kelléke az uborka, de a gyöngyhagyma sem maradhat el, ha az eredeti recept szerint készítik.

Aki fogyasztotta már az ételt az tudja róla, hogy igazán finom és pikáns ízvilágot hordoz. A tévhitekkel szemben  nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, hogy elkészíthessük. Ráadásul bárhol be is tudjuk szerezni az elemeket.

Hozzávalók:

  • 75 dkg bélszín
  • 20 dkg vargánya
  • 4-5 szem csemegeuborka
  • 1 kis üveg gyöngyhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek dijoni mustár
  • 3 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • őrölt bors

Az eredeti recept alapján a szósz elkészítésével kezdjük az ételt, de szerintem először a húst pirítsuk meg a vaj egy részén, hogy a külsejére kérget süssünk. Ha csak a szószba tesszük a nyers húst inkább csak megfő, megpárolódik, nem kapja meg a sütés hordozta plusz ízt. Ajánlott a húst két részletben sütni, mert ha túl sok kerül egyszerre a serpenyőbe akkor nem tud sülni, hanem levet ereszt és csak párolódik.
Tegyünk fel kevés vajat, hevítsük fel és mehet rá a hús. Kevergessük sűrűn, mert a hirtelen kapott nagy hőtől gyorsan meg tud égni. Ha megpirultak a húsok vegyük ki őket, tegyük félre és csináljuk meg ugyanezt a gombákkal is és jöhet a szósz.24826015_1299073543530163_1497216047_o.jpg

Ismét a vaj felhevítésével kezdjük, aztán mehet bele a liszt. Nagyon figyeljünk, mert a liszt hamar leéghet. Pirítsuk meg pár perc alatt és utána jöhet hozzá a mustár és a tejszín. Ezeket főzzük össze kicsit, hagyjuk pár percig rotyogni, sózzuk, borsozzunk. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott uborkát és félbevágott hagymákat és a húst. Fedő alatt hagyjuk főni amíg a hús puha nem lesz, kóstolgassuk. 
Köretnek én rizst főztem hozzá, de eszik krumplival vagy tésztával is. Ez is azon ételek közé tartozik, amelynek nagyon sok variációja létezik. Készítik így is, úgy is, de szerintem a végeredményben sose lehet csalódni.
24739900_1299132696857581_59229909_o.jpg
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izzhuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr4813428693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása