Az előző bejegyzésemben ( http://izzhuszar.blog.hu/2017/12/02/az_orosz_ceklaleves_avagy_a_borscs ) a különleges orosz konyhát mutattam be és azon belül a borscsot, ami egy igazi orosz céklaleves. Viszont, hogy az orosz menüt kiegészítsem, bemutatok egy főételt is. Ez pedig a stroganoff- bélszín.
A Stroganoff-bélszín egy orosz grófi családról kapta a nevét, de francia szakács a megalkotója. Bár az éttermekben csiperkéből készítik, eredetileg vargányát használtak hozzá.A Stroganoff-bélszín másik fontos kelléke az uborka, de a gyöngyhagyma sem maradhat el, ha az eredeti recept szerint készítik.
Aki fogyasztotta már az ételt az tudja róla, hogy igazán finom és pikáns ízvilágot hordoz. A tévhitekkel szemben nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, hogy elkészíthessük. Ráadásul bárhol be is tudjuk szerezni az elemeket.
Hozzávalók:
- 75 dkg bélszín
- 20 dkg vargánya
- 4-5 szem csemegeuborka
- 1 kis üveg gyöngyhagyma
- 5 dkg vaj
- 2 ek dijoni mustár
- 3 dl tejszín
- 1 dl fehérbor
- só
- őrölt bors
Az eredeti recept alapján a szósz elkészítésével kezdjük az ételt, de szerintem először a húst pirítsuk meg a vaj egy részén, hogy a külsejére kérget süssünk. Ha csak a szószba tesszük a nyers húst inkább csak megfő, megpárolódik, nem kapja meg a sütés hordozta plusz ízt. Ajánlott a húst két részletben sütni, mert ha túl sok kerül egyszerre a serpenyőbe akkor nem tud sülni, hanem levet ereszt és csak párolódik.
Tegyünk fel kevés vajat, hevítsük fel és mehet rá a hús. Kevergessük sűrűn, mert a hirtelen kapott nagy hőtől gyorsan meg tud égni. Ha megpirultak a húsok vegyük ki őket, tegyük félre és csináljuk meg ugyanezt a gombákkal is és jöhet a szósz.
