Az első blogbejegyzésemet egy, a számunkra talán legegzotikusabb, konyha bemutatásával indítanám. Ez pedig Thaiföld különleges ízvilága.
A thai ételekről tudni kell, hogy egyszerre finomak és könnyűek. Elkészítésük gyors, egyszerű, és olyan alapvető elemeket tartalmaznak, mint például a khao rizs, a kókusztej, a citrusok, a friss keleti zöldségek és persze chili paprika, amelyik mind-mind tápláló és egészséges ételek. Ha végigfutunk tekintetünkkel ezeken, akkor láthatjuk, hogy ezen ételek elkészítése tervezést igényel, ugyanis az alapanyagokat nem mindenhol lehet beszerezni. Viszont cserébe kárpótol minket ( most figyeljetek csajok!!), mert a finom ízek mellet bármennyit ehetünk belőlük, egy gramm sem szalad majd fel.
A mai receptem egy igazán gyors és könnyen elkészíthető isteni finom étel lesz.
A Thai Zöld Currys Csirke
Ez az étel alapvetően egy tartalmas főétel - rizs,burgur,kuszkusz, stb. körettel - de készíthetjük bő lével, hígabbra és akkor levesként is remekül megállja a helyét. Ha hús helyett pedig valamilyen zöldséget teszünk az ételbe, akkor egy vega vagy vegán étrendben is helyet kaphat.
- 1 tasak Thai Zöld Curry Fűszerpaszta (kínai élelmiszerboltokban beszerezhető)
- 1-2 evőkanál növényi olaj
- 400 ml kókusztej ( konzervdoboznyi )
- 350 g csirkehús, falatnyi darabokra vágva
- 100 g zöldborsó
- 100 g padlizsán, apró kockákra vágva
- chili paprika (persze, ha valaki nem szereti a csípőset, akkor elhagyható)
Ha ezeket mind beszereztük és előkészítettük, akkor indulhat is a főzés!
A thaiföldi konyha egyik jellegzetes, felejthetetlen íze az a friss, mindent átható, életteli zöld íz, amit nehéz szóban megfogalmazni, kóstolni kell. Ebben a Fűszerpaszta tasakban minden olyan egzotikus, vad zöld íz benne van, ami a Thaiföldi konyhát annyira jellemzi.
Először a hússal fogunk dolgozni. Hevítsünk fel egy kevés olajat és pirítsuk meg rajta. Mikor kezd szép barnás kérge lenni, akkor tegyük hozzá a padlizsánt és borsót. Egy pár percig pirítsuk ezeket is, majd fedjük le az egészet. Érdemes ezt az ételt lábas helyett wok-ban készíteni, mert a nagyobb felület lehetővé teszi, hogy a benne levő étel süljön és ne csak párolódjon. A távolkeleti ételek nagy része wok-ban készül, mert csak így tudják elérni,hogy a zöldségek külseje megpiruljon, viszont a belseje ress maradjon.
Amikor félig megpuhultak a zöldségek, vegyük ki az egészet a wok-ból és tegyük félre. Erre ugyanis azért van szükségünk, mert a curry pastankát is meg kell külön pirítanunk. Ismét hevítsünk egy kis olajat, aztán préseljük bele a pastát. Egy-két perc elég is neki. Utána következik a kókusztej és a már megsült alapanyagok. Ha minden benne van ismét fedjük le hagyjuk főni egy bő 10-15 percig, amíg a padlizsán és a hús is kellően puha lesz.
Én személy szerint rizzsel tálaltam, mert maga az étel egy igen markáns, erőteljes ízvilág és ezért egy semleges köret jobban passzol hozzá.
Ezt az ételt én a páromnak készítettem el, aki maga nem igazán fogékony a különleges fogásokra, de ez az ő tetszését is elnyerte.Remélem neked is tetszett az ötletem és velem tartasz a következő egzotikus ételem elkészítésekor!